Home »
In de meeste gevallen sta ik je ook bij tijdens de bevalling. Naast de ondersteuning van je partner help ik je zo nodig door de weeën en bevalling heen. In Nederland hebben wij de luxe om zelf te mogen kiezen waar we willen bevallen. Op voorwaarde dat er geen risicofactoren of complicaties zijn, kan je kiezen voor een thuisbevalling. Belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt als jij bevalt. Zowel thuis als in het ziekenhuis zal ik je bevalling begeleiden.
Indien er een medische indicatie is zal de gynaecoloog of de verloskundige vanuit het ziekenhuis je bevalling begeleiden. De ziekenhuizen waar ik mee ga voor een bevalling zijn: het ZGT in Almelo, Isala in Zwolle en het Deventer Ziekenhuis.
Tijdens een bevalling kun je jezelf het beste helpen door zo veel mogelijk te ontspannen, zo verloopt een bevalling zo vlot mogelijk. Helaas is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan, want bevallen wordt vaak als heftig en pijnlijk ervaren.
Je kunt zelf zo veel mogelijk ontspanning opzoeken door verschillende houdingen aan te nemen en te zoeken naar een houding die op dat moment het prettigste is. Rust om je heen (geen afleiding van andere kinderen/huisdieren), gedimd licht en prettige muziek kan hier ook positief in bijdragen.
Warmte helpt jouw lijf ontspannen. Bijvoorbeeld door onder de douche te gaan, een kruik te maken of in bad te liggen. Voor een bevalling in een bevalbad kun je ook bij mij terecht. Dit kan thuis, maar ook in alle drie de ziekenhuizen. Een bevalbad is een bad waar je ook daadwerkelijk in kunt bevallen en wordt vaak als erg ontspannend ervaren!
Om je te helpen ontspannen kun je ook gebruik maken van een TENS. Een TENS is een apparaatje waarbij 4 stickers (elektroden) op je rug geplakt worden. Je kunt jezelf elektrische impulsen geven die de pijnprikkel onderbreken waardoor het voelen van de intensiteit van de weeën kan verminderen. Door zo minder pijn te ervaren kun je beter ontspannen. De TENS kun je zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken. De TENS is bij mij te huur.
Wanneer de pijn tijdens de weeën te heftig is, kun je medicamenteuze pijnstilling krijgen om je de bevalling door te helpen. Meer informatie hierover komt tijdens de centering en de controles aan bod.
Via deze link zie je een voorlichtingsfilmpje waarbij pijn, hoe hiermee om te gaan en de verschillende vormen van pijnstilling besproken.
Na de bevalling, die voelt als de climax van de zwangerschap, begint de ontdekkingsreis als gezin. Nu ga je jullie kindje pas echt leren kennen!
De eerste 8-10 dagen komt de kraamzorg bij jullie thuis om te helpen met de dagelijkse verzorging van jullie kindje. Ook doet zij de controles van moeder en kind in de eerste week. Als verloskundigen ben ik de eerste 6 weken na de bevalling de verantwoordelijke zorgverlener voor jou als kraamvrouw en ben ik de eerste 2 weken het aanspreekpunt betreft je baby. In die eerste week kom ik nog een aantal keren thuis langs om te horen hoe het gaat en de bevalling nog eens na te spreken.
Als je zelf nog vragen hebt of als je je ergens zorgen over maakt, mag je altijd contact met mij opnemen.
Zwangerschap, bevalling en een nieuwe gezinssituatie is een intensieve periode. Je hebt lichamelijk en mentaal tijd nodig voor weer een goede balans. De nacontrole is een evaluatiemoment om hier even bij stil te staan en een afsluiting van een bijzondere periode. Een week of vier na de bevalling bel ik om te horen hoe het met je is. Bij de Centering hebben we nog een laatste bijeenkomst met de baby’s erbij. Hierin blikken we samen terug op de afgelopen periode.
Ook hier geldt dat een individuele nacontrole mogelijk blijft.