Als verloskundige begeleid ik niet alleen een zwangerschap of een bevalling. Ook vragen en zorg rondom kinderwens, een miskraam, een los kraambed (als je voor de zwangerschap en bevalling onder de zorg van het ziekenhuis valt) vallen onder de standaard verloskundige zorg. Hiervoor mag je ook altijd contact met me opnemen.
Naast de standaard verloskundige zorg bied ik coaching aan en verhuur ik de TENS en een Medela kolf. Voor de mogelijkheden kun je contact met me opnemen.

 

Neem contact op

Kinderwens

Natuurlijk wil je snel zwanger worden als jullie hiervoor kiezen. Gemiddeld duurt het 6-12 maanden voordat je zwanger bent, soms is het direct de eerste maand raak. Om de start voor je kindje al zo gezond mogelijk te maken is het raadzaam om al voordat je probeert zwanger te worden hier rekening mee te houden.
Zodra je de keus maakt om te stoppen met anticonceptie of voor een kinderwens te gaan is het advies om een maand eerder al te starten met foliumzuur.
Een gezonde leefstijl van beide aanstaande ouders geeft een kindje een betere start, juist al voor de zwangerschap. Denk aan: gevarieerde voeding; een gezond gewicht; voldoende beweging; stoppen met roken en alcohol; medicatiegebruik aanpassen (in overleg met een arts/verloskundige).
Als je vragen hebt over hoe je gezond zwanger kunt worden maak dan een afspraak.
Ben je na een jaar nog niet zwanger dan kun je een afspraak maken voor een gesprek bij mij of de huisarts en volgt een eventuele verwijzing naar de gynaecoloog.

Miskraam

Helaas eindigt ongeveer 10-20% van de zwangerschappen in een miskraam. Als je dit mee maakt, wil ik er ook voor je zijn en je zo goed mogelijk bijstaan. Soms ontdekken we tijdens de echo dat het hartje van de baby niet meer klopt. Het kan ook zijn dat je al klachten hebt van bloedverlies. Hoe een miskraam verloopt is per persoon verschillend. Meestal begint het met licht bloedverlies dat verergert naar ruim helderrood bloedverlies, soms met stolsels. Vaak heb je ook flinke buikkrampen, veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Bij een spontane miskraam verwacht je dat het bloedverlies ongeveer na een week stopt, net zoals bij een menstruatie.
Als je vragen hebt, je zorgen maakt of wil dat ik met je mee denk of kijk, voel je dan vrij om te bellen. Ik ben er voor je! Hier kun je meer informatie over een miskraam vinden.

Het lichamelijke herstel na een miskraam duurt meestal maximaal een paar weken. De mentale verwerking kent zijn eigen weg. Soms kan het zijn dat jij en je partner hier verschillend mee om gaan. Probeer elkaar de ruimte hierin te geven. Alle gevoelens hierbij zijn normaal. Hierover in gesprek blijven met elkaar en met je omgeving helpt bij de verwerking.
Rondom de miskraam ben ik een luisterend oor en houden we contact met je. Om te horen hoe het gaat, hoe het verder verloopt, hoe je herstel is en alle andere vragen.
Soms merk je dat je behoefte hebt aan meer dan alleen informatie of het contact met mij. Dan verwijs ik je graag door naar Miskraambegeleiding Twente.

Coaching

Sinds 2023 bied ik ook coaching aan. Middels coaching kan ik je helpen om meer inzicht te geven in je eigen gedachten en patronen waar je tegenaan loopt.
Het krijgen van een kindje, een zwangerschap en bevalling lijken soms een roze wolk. Dit is het lang niet altijd: soms een grijze wolk met een gouden randje, soms een donderwolk, maar meestal een combinatie van allerlei kleuren. Het ene moment kun je volop genieten, het andere moment loopt het echt even niet lekker.

Regelmatig kom ik vrouwen tegen die tegen mentale problemen aanlopen op het gebied van zwangerschap, bevalling of het ouderschap. Hier besteed ik regelmatig wat extra aandacht aan, zowel tijdens de centering als tijdens de individuele controles. Soms is iets meer je rust pakken voldoende, soms is het prettig om hier een aantal gesprekken aan te besteden. Door inzicht te geven in je eigen gedachten, patronen lukt het vaak om hier anders tegenaan te kijken of mee om te gaan, waardoor de wolk waar je op zit iets meer roze kleurt.

Ervaar jij dat je tegen jezelf aan loopt, dan je wel wilt dat het iets makkelijker gaat, maar zie je zelf niet helemaal in hoe, neem dan vrijblijvend contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Enkele voorbeelden waarbij ik je verder kan helpen zijn:

  • Ik durf niet zwanger te worden, ondanks dat ik (nog) wel graag een kindje wil.
  • De zwangerschap verloopt medisch gezien goed, maar ik kan er niet van genieten.
  • Als ik aan de bevalling denk breekt het zweet me uit.
  • Ik ben bang voor de bevalling, waarbij geboortewensen niet voldoende helpen.
  • Ik ben perfectionistisch/hou graag controle, maar nu met een kindje wordt het te veel.
  • Ik wil mijn leven na de bevalling graag weer oppakken, maar zie niet hoe ik alle ballen tegelijk hoog kan houden.

Verhuur

TENS
Om je te helpen ontspannen tijdens de weeën kun je gebruik maken van een TENS. Een TENS is een apparaatje waarbij 4 stickers (elektroden) op je rug geplakt worden. Je kunt jezelf elektrische impulsen geven die de pijnprikkel onderbreken waardoor het voelen van de intensiteit van de weeën kan verminderen. Door zo minder pijn te ervaren kun je beter ontspannen. De TENS kun je zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken. De TENS heb ik altijd bij mij in de auto, tijdens een bevalling kun je me hierom vragen.

Kolf
Tijdens de kraamweek kan er aangeraden worden om (tijdelijk) te gaan kolven. De kraamzorg en ik gaan hierover met je in gesprek waarom we dit advies geven. Vaak is het niet nodig om op dat moment al een kolf aan te schaffen, tijdelijk kun je hiervoor een kolf huren. Deze zijn juist gemaakt om de voeding goed op gang te brengen, waardoor ze geschikter zijn op dat moment dan zelf een kolf aan te schaffen. Je kunt mij hier altijd naar vragen.

06 28 47 27 74